In onze praktijk hebben we verschillende zorgverleners aan het werk. We snappen dat het voor een patiënt soms niet helemaal duidelijk is wie er wat doet / mag doen.  Daarom leggen we u graag even uit wie / wat doet in onze praktijk en waarom we dat doen.

Bij iedere periodieke controle wordt uw mond gecontroleerd door een tandarts. Buiten het beoordelen van de tanden, kiezen en vullingen, zal de tandarts ook goed naar de slijmvliezen, tong en naar uw tandvlees kijken. Dit omdat gezond tandvlees de basis is voor een gezonde mond en een gezond lichaam. Uw tandvlees krijgt daarom een score, die aangeduid wordt met een DPSI-score van 0 tot en met 4. De DPSI-score bepaalt of er vervolgens een behandeling nodig is bij de (paro)preventie-assistente of bij de mondhygiëniste. De uitleg van de DPSI-score vindt u onderaan dit artikel.

 

Preventie-assistente:
Een preventie-assistente is een assistente die een extra cursus heeft gevolgd om tandsteen te mogen verwijderen, wat boven de tandvleesrand zit. Al onze stoelassistentes hebben deze opleiding gevolgd. Blijkt bij de controle dat er een beetje tandsteen zit of u een lichte vorm heeft van tandvleesontsteking (DPSI-score 1 of 2) dan zal de preventie-assistente uw gebit reinigen, een instructie geven indien nodig en vervolgens uw gebit nog even polijsten. Hier hoeft meestal geen aparte afspraak voor gemaakt te worden.

 

Paro-preventieassistente:
Een paro-preventieassistente is een preventie-assistente die een aanvullende cursus van een aantal maanden heeft gedaan en daarmee ook patiënten mag behandelen waarbij de ruimte tussen tand en tandvlees al iets verdiept is (DPSI-score 3-). Zij heeft geleerd om voor deze patiënten zelfstandig een behandelplan op te stellen en werkt nauw samen met de tandarts en mondhygiënist op dit gebied. Ook patiënten die na behandeling bij de mondhygiënist een stabiele situatie bereikt hebben, kunnen op een gegeven moment voor de nazorg gezien worden door de paro-preventieassistente. In onze praktijk is Debby paro-preventieassistente en Loes is op dit moment bezig met deze cursus.

 

Mondhygiëniste:
We hebben in onze praktijk vier mondhygiënistes werken (Inge, Osman, Sanne & Birte). Zij zullen de patiënten behandelen met de uitgebreidere tandvleesproblemen (DPSI-score 3+ en 4). Hiervoor wordt altijd een aparte afspraak ingepland en de patiënten blijven vaak bij hun of bij de paro-preventieassistente onder controle zodat het tandvleessituatie gezond / stabiel blijft. Osman, Sanne en Birte zijn daarnaast ook bevoegd om:

  • Kiezen te voorzien van een seallaagje
  • Vullingen te polijsten
  • Kleine gaatjes te behandelen, in opdracht van de tandarts
  • Lokale verdoving te geven
  • Een periodieke controle uit te mogen voeren
  • Plaquetest en uitgebreide instructie te geven
  • Fluoride applicatie te geven

Hieronder nog even kort de uitleg van de DPSI-score:

CategoryBlog

© Copyright Tandartspraktijk Overdinkel | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid

Realisatie: Vindingrijck